11 March 2014

Sembilan Belas Hari.

Assalamualaikum WBT..

Sedar tak sedar, hari dah sembilan belas hari kedatangan orang baru dalam keluarga kami. Apa khabar anda semua?! Sihat ker? Lama sungguh saya tak jejalan kat blog korang. InsyaALLAH, lepas ni saya ada masa  nak jejalan. Sekarang ni tengah pantang.. Mama/Mak saya ada kat rumah saya ni, jaga saya selama berpantang. Tapi setakat 20 hari jer la.. Esok mama dah nak balik kampung.. Mama pun ada tanggungjawab dia. Tok saya iaitu mak kepada mama saya tinggal sorang-sorang. Mama tak sampai hati biar dia lama-lama. Tak apa la. Selama 20 hari mama jaga saya pun dah teramat bersyukur dah..

Haaa... Nak cerita kedatangan ahli baru ni. Gembira?! Sudah tentu la kan.. Alysha (dulu panggil dia dhiya.. sekarang dah tak boleh sebab dah ada dhiya baru..) dengan ghazy la paling seronok! Maklum la dah lama nak ada baby kat rumah ni.. Hehe.. Saya selamat bersalin pada 20 hb Februari 2014 bersamaan 20 Rabiul Akhir 1435 H, jam 11.41am. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya. Malam sebelumnya, saya tak alami apa-apa kesakitan cuma saya tak boleh nak tidur. Tapi itu perkara biasa bila umur kandungan menjangkau 9 bulan. Jam 5.00am, saya buat rutin biasa.. siapkan sarapan, kelengkapan sekolah dan kelengkapan baju-baju taska anak-anak. Selesai solat subuh, dalam pukul 6.30am, saya perasan ada turun 'tanda'. Tapi saya still tak ada rasa sakit-sakit. Saya bagitau siap-siap kat suami, supaya dia cuti hari tersebut. Selesai hantar anak-anak ke sekolah, saya dan mama saya dah ready untuk ke hospital. Tapi sarapan dulu.. hehe..

Dalam jam 8.30 kami gerak ke Hospital Selayang. Dekat jer, dalam 15 minit perjalanan. Haaa, masa ni dah ada rasa sakit. Tapi sikit sangat. Boleh tahan-tahan lagi. masa check 'jalan' tu, doktor cakap dah bukak 4 cm. Tapiiiiiiiiiiiii... korang tau tak, dia suruh saya balik dulu.. Dalam hati ni mengomel jugak la.. "biar btol dokter ni.. takkan la nak balik.." Tapi saya tak ada la membantah.. Terus bangun keluar jumpa mama dan suami. Bagitau apa yang doktor tu cakap. Suami saya dah tak sedap hati.. Tapi saya berkeras nak balik la kan.. Masa dalam lift, saya dah rasa lain macam. Tapi tak bagitau mama ngan suami. Dah sampai bawah, suami cakap, kita duk Cafe tu dulu la.. Risau nak balik ni.. Jalan nak balik umah menghala ke KL dan macam biasa, waktu macam ni waktu orang pergi kerja. Sudah tentu jalan jammed teruk. 

Saya ikutkan jer la.. Masa sampai Cafe tu saya dah rasa sakit yang amat sangat. Nak minum air yang suami order pun rasa tak tertelan dah. Mama dah boleh agak, dia tengok saya tengah menahan kesakitan. Terus dia suh suami ajak saya naik balik ke dewan bersalin (masa tu saya tetap berkeras nak balik.. hehe.. degil!). Bila suami yang paksa, saya ikutkan jer la.. Saya steady lagi masa tu boleh jalan. Tapi untuk 3-4 langkah jer.. hahaa.. Lepas tu saya memang dah tak boleh nak jalan dah. Nasib baik ada wheel chair kat situ, terus suami tolak naik atas. Sesampai jer kat atas, boleh pulak doktor tadi cakap kat saya, "Eh, puan datang balik?". Saya cakap terus terang sakit tak boleh nak tahan dah. Lepas tu sedih saya dia suruh saya tunggu kat kerusi menunggu tu. Ya, Allah.. dengan sabar dan mulut tak berhenti istighfar.. Tetiba datang doktor lain tegur saya. Saya terus cakap saya sakit sangat. Dia terus minta saya ke katil untuk check 'jalan'. Tetiba dia menjerit, "fullyyyy... fulllllyyyyyy.....". Mencecet datang nurse 3-4 orang tolak katil saya ke dewan bersalin! 

Alhamdulillah, nasib baik tak bersalin kat katil tu. Syukur sangat, mudah dan cepat saya bersalin. Tapi yang lamanya, saya kena duk kat dalam labour room tu. Sebabnya, wad penuh. Hahaaa.. patut la doktor yang check mula-mula tadi tu suruh saya balik! huh.

Haaa, ini la puteri baru dalam keluarga kami. Namanya, hari ke empat baru jumpa yang sesuai. Alhamdulillah..

Dhiya Adelia (Cahaya/Sinaran Keadilan). Berat masa lahir 3.11kg.








NOTA:

Nak gambar lagi? Nanti saya upload. Cukup untuk hari ni ya. Hehe..


6 comments:

  1. cute nya dhiya.. alhmadulillah... selamat dah... take care k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Terima kasih @msredcheesecake..

      Delete
  2. nak gambar lagi.... nama sedap jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti yus masukkan gambar lagi!!

      Delete
  3. olo..bby adelia awat xlahir 19feb...heeee...tapi xpa tetap sama besday dgn anak buah nana Aisy...20feb ^^ alhamdulllah selamat semuanya ye kak.. btw nama bby adelia so sweet...dhiya adelia :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby adelia nak tgu due date dia jgak.. Hehe.. Terima kasih tau nana! ^_^

      Delete

Terima kasih atas perhatian anda! *___^