14 August 2014

Denggi: Kami Benci Aedes!

Nah kau tajuk!

Eh, Assalamualaikum.. Lama saya tak update. Bukan lupa, tapi kelam kelibut before and after raya. Mana taknya, asben kena denggi before raya.. Masuk wad. Kena pula denggi berdarah. Risau sangat. Mood raya dah hilang. Nakkan dia sihat jer.. Alhamdulillah, hari Jumaat last puasa dia dapat keluar wad.



Keluar-keluar wad jer terus service kereta dan cari keperluan raya untuk anak-anak. Semua last minute. Dan untuk yang pertama kalinya kami berbuka puasa kat keluar sepanjang tempoh Ramadhan kali ni. Pecah rekod! Masa ni asben tak ok sangat. Masih lagi lemah. Tapi terpaksa buat semua tu sebab esok dah nak balik kampung.



Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Cuma hari ke tiga raya, saya demam! Agak teruk jugak la. Dengan pening kepalanya, badan seram sejuk. Sampai menggigil-gigil. Tapi bertahan. Hari kelima pula, anak demam! Serentak 2 orang. Baby dengan kakak. Demam panas suhu mencecah 40ºc.. Risau sangat. Bawak pergi klinik terus masuk ubat ikut bontot. Baby ok, demam panas jer. Kakak yang risau, makan minum jer terus muntah-muntah. Sampai lembik.



Masa pergi klinik, doktor just cakap demam biasa. Tapi dari kampung, sampai balik KL demam mereka tak kebah-kebah. Hampir 4 hari demam. Terus bawak pergi check darah. Apalagi, confirm la mereka kena denggi. T___T Kakak tak kena tahan wad sebab platlet darah dia 70++ jer.. Baby kena tahan wad sebab platlet dia 50 dan sebab dia masih baby. Bahaya lebih sikit kata doktor. Kakaknya, hari-hari la kena datang hospital untuk check darah. 4 hari jugak la kakak ulang alik. Mama terpaksa jaga baby dalam wad. Urusan kakak, semua papa yang tolong settle kan!





Kesian sangat baby. Sampai lebam kaki tangan dia kena cucuk untuk ambik darah setiap 6 jam sekali. Sekali ambik darah tu, 5-6 cucuk kesan kat tangan dia, alasan doktor sebab tak jumpa 'line'. Ya Allah, sedih sangat. Sampai trauma dia. Datang jer orang dekat dia mesti menangis. 6 hari jugak dia dalam wad. Setiap kali ambik darah, mama dengar suara dia melalak.. Mama yang tunggu kat luar ni menitis airmata. Doa tak henti-henti supaya dia cepat sembuh dan boleh balik rumah.





NOTA:

Papa dah buat report tentang padang kosong yang dipenuhi rumput, semak samun area rumah kami. Harap Aedes takde lagi. Alhamdulillah, pangsapuri kami bersih. Sekarang, tengok jer nyamuk rasa nak picit-picit jer.. GERAM!

Nak cerita tentang raya kami pun tak sempat. Tunggu ya.. ^_^

24 June 2014

Cerita cuti sekolah.

Assalamualaikum.. haa, tengok tajuk, ketinggalan kan? haha.. Anak-anak dah start sekolah balik baru nak cerita. Cuti dua minggu. Lama jugak tu. Tiga hari pertama, anak-anak bebel-bebel dah, "Orang cuti sekolah semua berjalan. Semua cuti! Tapi kitorang kena duduk taska (Daycare). Tak seronok la.."

Tu la, 3-4 hari tu tadah telinga jer la kami suami isteri. Tapi mingu pertama cuti iaitu hari Sabtu dan Ahad, kami bawak anak-anak pergi Melaka. Asalnya pergi kenduri. Tapi dah alang-alang sampai Melaka, papa diorang nak stay sampai hari Ahad. Cari la hotel memurah dekat-dekat area bandar. Apa lagi, baru la nampak ceria anak-anak. Pagi Sabtu kami ke kenduri sahabat baik kami, yang lelaki sahabat baik suami dan yang perempuan sahabat baik saya. Alhamdulillah, majlis lancar.

Otw pergi tu, siap 'bergaduh' dengan abang. Dia tak bagi mama jaga baby. Hehe..
Allhamdulillah, akhirnya saya dapat tengok sahabat baik saya naik pelamin!


Selepas habis kenduri, kami terus check in hotel area Pantai Klebang. Hotel murah jer, Brilliant Hotel. Takde view apa pun, just untuk mandi, tidur jer. Selesai check in, bagi baby nap sekejap. Pukul 4 lebih kami keluar balik. Pergi ke Menara Taming sari. Lepas tu terus ke Muzium Samudera yang berbentuk seperti kapal Portugis. Dekat, jalan kaki jer.. Hehe..

Muka poyo jer semua!
Mama dan Adelia. Mama dah gayat dah ni.
Senja. Memang dah lewat dah kami kesini.
Kat Samudera ni, diorang takde bergambar yang menarik. Huhu..

Pic mama pun blur. Mama rest. Baby nap. Hiks..

Kemudian cari tempat makan. Dah pukul 8 lebih tak silap. Masing-masing lapar dah.. Kami ke Melaka ni untuk yang pertama kali sebenarnya. Kami redah jer. Tak tau tempat makan best. Kawan ada, tapi tak pula kami bertanya. Hehe.. Kami makan kat Medan Selera Pahlawan Walk, sebab? Lagi sekali, dekat jer jalan kaki. Hehe.. Habis jer makan, masing-masing penat.. Dah macam-macam dah. Suami try google tempat menarik pun, dah takde menarik kot memalam kat situ.. Ada, Jonker Walk! Tapi sebab anak-anak dah penat, lain kali lah kata papanya. Hehe..  (Entah bila la pulak tu) Jadi kami balik ke hotel. 

Terus tidur. Adelia jer terkebil-kebil tengok TV sebab
dia dah tidur lama dalam pangkuan mama.

Esoknya, Terus check out siap-siap, kemudian cari tempat sarapan. Lepas tu kami ke A Famosa pula. Chop! sebelum tu kami parking kereta dekat area Dataran Pahlawan, kemudian kami naik beca ke A Famosa. Hehe..

Gambar berlima. Walaupun tak sempurna.
(Spoil la abang n kakak)
Pilih beca lain, dapat beca lain. Frust kakak. Hehe..
Korang tau? Hujan ni. Haha..
Kat Puncak A Famosa. Letih panjat tangga. :P

Turun jer dari A Famosa tu, dapat call dari kawan suami. Kawan lama masa dia belajar dulu. Dia ajak makan tengah hari kat rumahnya. Dah lama tak jumpa, setuju jer la. Lagipun, rezeki jangan ditolak kan/. Hehe.. Dapat la jumpa baby Medina yang muda 10 hari dari baby Adelia.





NOTA:

Haishhh.. banyak gambar untuk entry kali ni. Hehe.. Next entry, kenduri kat Kedah pula. Tunggu.. Tapi tak tau bila dapat update. ;)


17 June 2014

Adelia dah meniarap!

Assalamualaikum WBT..


Lama betul nak update satu-satu entry ni. Alahai.. Saya wujud lagi tau.. cuma busy sikit sekarang. Hari ni just nak kongsi, Adelia saya dah andai meniarap. Sebenarnya dia dah pandai meniarap1-2 minggu lepas. Itupun pengasuh dia a.k.a mak yang cakap. Tapi kat rumah Adelia taknak tunjuk kat saya yang dia dah pandai meniarap. 

Malam tadi, Isnin (16 Jun) Adelia dah 116 hari umurnya. Tiga bulan 26 hari..  akhirnya dia meniarap depan kami semua! Punya la abang dengan kakak dia happy! Haha.. 



Meleleh-leleh air liur dia! hehe..





NOTA:

InsyaALLAH, nanti saya cuba update dengan konsisten lepas ni! Heee...

22 May 2014

Babywearing - Ringsling

Assalamualaikum WBT..

Lama betul tak update. Tengok-tengok baby dah tiga bulan dah. Sekejap jer masa berlalu. Ni nak cerita pasal baby carrier. Kalau dulu, masa anak pertama saya memang tak beli apa-apa jenis carrier even stroller sakali pun. Rasanya anak sorang lagi, masih mampu nak dukung. Hehe.. Tup tup, Allah bagi rezeki dapat baby lagi masa kakak baru umur 1 tahun 4 bulan. Masa ni dah terfikir, macam mana nak bawak anak-anak gi jalan.. gi kenduri ker? berdukung? Kalau bahagi sorang satu anak dengan papa dia memang la boleh, tapi kalau dua-dua anak nak dengan mamanya macam mana? Rezeki, masa duk fikir-fikir nak beli sesuatu, bos hadiahkan stroller. Jadinya, memang kami simpan jer lah duit tu. 

Masa tu memang terfikir, susahnya nak bawak stroller bagai gi shopping, gi kenduri.. leceh. Dengan orang ramai, sesak-sesak.. kita pula duk sorong stroller.. huhu.. Tapi fikiran takat tu jer. Tak berkembang. Sampai la umur kakak dengan adik masing-masing 5 tahun dan 4 tahun.

Nak dijadikan cerita, ada la kawan kat facebook add masuk dalam group Malaysian Babywearers. Memula tu macam malas nak layan. Sebab rasa sangat tak berkaitan. Jadi, off kan noutification group. Tak ada la menyemak wall rasanya. Hehe. 

Dengan izin Allah, DIA bagi lagi kita rezeki. Masa Adelia dalam kandungan, still tak ambik port pasal ni. And the end, DIA bukakkan mata. Baru nak fikir.. Nanti macam mana nak dukung Adelia turun dari tingkat 2 dengan segala beg (beg taska kakak/abang, beg kasut, beg sekolah, beg baby, beg mama lagi.. heh). Maklum la duk umah flat. Bukan kata tak ada lift, tapi setakat tingkat dua rasa cergas lagi turun naik tangga. Sebab rasa lift lambat. Cuma fikir nak bawa barang-barang tu, HOW?

Masa ni pun fikir just nak beli stroller jer (stroller lama dah tak ada), terlintas pulak pasal group Malaysian Babywearers. Cuba buka, baca dan fahami. Wah, memang sangat praktikal untuk saya yang duk rumah flat ni. Mula-mula kumpul duit sebab untuk cari yang terbaik, jadiya yang terbaik tu agak mahal jugaklah. Memang ada yang murah. Tapi kalau boleh nak beli yang terbaik dan boleh guna pakai dalam tempoh yang lama. Hehe.. Sebenarnya banyak jenis baby carrier ni. Saya pun tak boleh nak ingat sepenuhnya. Dari ringsling, wrap, ssc dll. Saya selalu confius untuk memilih baby carrier yang sesuai. Tapi dalam group tu, banyak info yang  membantu.

Untuk fasa pertama, saya memilih ringsling. Praktikal untuk newborn hingga toddler. Sementara kumpul duit, just try pashmina. Sebab ada jugak cara-cara ikat yang boleh adjustable sama seperti ringsling tu. Belajar kat youtube dari member group jugak. 


Ok jugak la. Agak praktikal just needed one hand to support baby. Satu tangan lagi boleh pengang benda lain. Cuma tak berapa confident sebab takut ikatan terbukak. Heee.. Tapi Alhamdulillah, ada ahli group tu nak jual ringsling dia. Harga pun murah.  Syukur sangat.



See.... Adelia pun nampak selesa jer. Sekarang tengah kumpul duit nak beli SSC (soft structured carrier). Tunggu adelia dah 7 kg keatas. 





NOTA
Ni sedikit info tentang babywearing yang saya copy and paste dari group Malaysian Babywearers


Apa itu BABYWEARER?
Babywearer itu maksudnya ORANG yang menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi ataupun baby carrier.

Apa itu BABYWEARING?
Babywearing itu pula adalah PERBUATAN menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi....

Apa itu BABY CARRIER?
Baby carrier itu bermaksud ALAT menggendong bayi yang diperbuat daripada kain.

Jadi boleh nampak dengan jelas, babywearer ialah ORANG, babywearing ialah PERBUATAN, dan baby carrier ialah ALAT. Sebagai contoh ayat, "Saya sangat teringin untuk mencuba BABYWEARING kerana saya teruja apabila melihat seorang BABYWEARER yang sedang menggendong bayinya yang sangat comel. Boleh bantu saya cadangkan BABY CARRIER yang sesuai untuk saya beli?

A BABYWEARER is a PERSON who carries his/her baby using a BABY CARRIER. This act of carrying a baby using a baby carrier is known as BABYWEARING.

28 April 2014

Stress.

EBM?
Uwaaa.....



Sian Adelia.. :'(


22 April 2014

First Day!

Ya, first day kerja selepas cuti bersalin 60 hari. Pejam celik-pejam celik, sekejap jer 60 hari tu. Alahai, tak puas tidur dengan baby! Hehe.. Apa pun alasan, demi kesejahteraan, hidup mesti diteruskan. Haha.. Entah apa-apa punya statement kan! Tapi betul, sekejap jer rasanya. Rindu baby. Bukan tak rindu anak-anak yang lain, cuma baby masih baru lagi dalam kehidupan ni. (Hehe.. Sayaaangggg semua anak-anak mama!)


Baby Adelia dah dua hari hantar ke rumah pengasuh. Alhamdulillah, ok la. Masih nak menyesuaikan diri kat tempat baru tu. Meragam?! Sikit jer.. hehe.. Sungguh, rindu la kat dia..





NOTA:

Rasa malas nak kerja. Huhu..

16 April 2014

Sterima Baby Nasal Hygiene

Assalamualaikum?! Apa khabar? Pernah dengar tak nama kat atas tu? Mesti la pernah kan? Saya sorang jer, anak dah masuk tiga baru tau benda alah tu. Alkisahnya, baby Adelia tak berapa sihat. Dua tiga hari ni hidung tersumbat. Asyik nangis jer lah kalau nak tidur. Puas la guna pelbagai cara orang kasi. Maklum la baby umur 1-2 bulan ni mana boleh makan ubat sangat. Lebih baik dielakkan.

Ada la saya komen dekat satu produk yang jual online tu. Kat situ saya tanya la owner sesuai ke tak ubat (sapu) tu untuk baby sebab baby saya hidung tersumbat. Tiba-tiba ada hamba Allah yang lain komen dan syorkan saya spray nasal hygiene tu. Apa lagi, terus saya survey dan baca maklumat psal spray tu. Alhamdulillah, banyak info yang saya dapat.

Terus mesej suami suruh belikan spray tu bila balik kerja. Bila sampai rumah jer terus cuba pada Adelia. Alhamdulillah, dapatla dia bernafas dengan lega sikit. Nanti kena buat lagi. Spray ni bukan ubat sebenarnya. Nasal hygiene ni sebagai solution untuk hidung tersumbat terutama baby... yerlah baby bukan tahu hembus hingus... STÉRIMAR bayi adalah ditapis larutan air laut isotonik, 100% semulajadi dan bebas daripada bahan pengawet. Ia menyediakan sifat berfaedah mineral garam dan unsur surih marin.. Apa yang saya faham.. Air laut boleh mencairkan hingus serta boleh menyurutkan bengkak di dalam hidung.. Jadi dengan cara itu, hidung tak akan menjadi sempit dan tersumbat..

Ni la rupa spraySterima Baby Nasal Hygiene tu

Ni la dia baby yang hidung tersumbat tu.. Harap-harap cepat la sihat.

Sedikit info yang saya dapat:

Information : Babies from 0 to 3 years
STÉRIMAR baby, is a medical device and is recommended for rinsing out your baby’s nose every day
  • On a daily basis :
    • Helps to clear mucus from baby’s nose to help with breathing and bottle feeding;
    • Assist with ENT disorders.
With its specially designed nozzle, its very gentle pressure and microfine spray,STÉRIMAR baby ensures gentle nasal rinsing and cleansing.
Composition :
STÉRIMAR baby is an isotonic* filtered sea water solution, 100 % natural and free from preservatives. It provides the beneficial properties of minerals salts and marine trace elements.
Sterimar baby can be considered as a “marine physiological serum” 
(* Isotonic solution: a solution that contains a similar concentration of salts as that of the human body extracellular fluid and blood plasma).
Sea water: 31.82 ml
Purified water qsp 100 ml
STÉRIMAR baby can be used daily for baby’s hygiene : 2 to 6 times a day or more if required in each nostril or more if required.
Source: LINK

02 April 2014

40 hari


Assalamualaikum..

Hari ni dah 41 hari umur baby Dhiya Adelia.. Alhamdulillah.. Adelia baik jer.. Senang jaga.. Sekejap saja masa berlalu, dua minggu lebih lagi Adelia akan tinggal di rumah pengasuh waktu mama kerja nanti. Alahai, sedih la pula. Tapi nak buat macam mana, nak tak nak.. memang kena hantar Adelia ke rumah pengasuh. Dulu, kakak dengan abang mama hantar ke nursery. Tapi Adelia mama terpaksa hantar rumah pengasuh. Rasa tak mampu pulak mama nak hantar nursery.

Tapi insyaALLAH, mama cari pengasuh yang terbaik untuk Adelia.. Mama minta tolong tok cik (tok saudara mama) carikan. Dia kenal ramai orang dekat area taman ni. Mama harap, Adelia selesa nanti.

Hari Sabtu lepas, 29hb 3, kali pertama Adelia balik kampung opah atok kat perak. Perjalanan jauh yang pertama buat Adelia.. Alhamdulillah, baik jer.. Adelia tak meragam!

2 jam perjalanan, semua tidur. ^__^









NOTA:

Tak sabar nak kerja. Tapi rasa tak sanggup nak berpisah dengan Adelia. Huhu...


25 March 2014

Innalillah Hiwainna Ilaihiroji'un

Sangat terkesima..terkejut.. Terkunci mulut dari sebarang kata.. Semoga rencana ALLAH adalah rencana yang terbaik!


NOTA:

Dari DIA kita datang, kepada DIA juga kita kembali. Al-Fatihah..

20 March 2014

Alhamdulillah..

Lama menunggu.. Akhirnya dia datang! Terima kasih nuffnang!!!





dipilih untuk kempen CPUV!
dipilih untuk kempen CPUV!
dipilih untuk kempen CPUV!
dipilih untuk kempen CPUV!
dipilih untuk kempen CPUV!

Sebulan sudah.

Assalamualaikum WBT..
Sekejap saja masa berlalu. Pejam celik, pejam celik.. Adelia dah 28 hari.
Hari ni kena cucuk. Tunggu papa balik kerja. 


Baru lepas mandi.




NOTA:

Tak lama lagi mama mula kerja. Rasa sayang pulak nak tinggall Adelia rumah pengasuh. Huhu..


13 March 2014

Adelia dengan abang dan kakak

Assalamualaikum!

Haa, Hari ni nak tunjuk gambar Adelia.
Tapi tak banyak lah. Malas nak transfer dari kamera! hehe..


Gambar ni di ambil pada hari kedua. Seronok abang Ghazy main dengan baby. Tak dapat main game pun tak apa lah! Hehee..


Adelia di hari ketiga. Masa ni Adelia tak mau dibedung. Nangis dia bila berbungkus. Tapi sekarang, kena bungkus dah.. Tangan tak duk diam! hehe..
 

Abang Ghazy ni memang tak nak duk jauh dengan baby! Rajin betul jaga baby. Baby nangis sikit, berlari dia tepuk baby.
 
Ni pula hari ketujuh. Alhamdulillah, tanggal pusat terus tokma cukurkan rambut Adelia. Baik jer Adelia, tokma cukur kepala pun dia tidur jer..


Ni pula hari kelapan. Pagi-pagi nak pergi sekolah, abang ngan kakak sibuk suruh mama tangkap gambar diorang!






NOTA:

Gambar lain, tunggulah ya.. hehe..


11 March 2014

Sembilan Belas Hari.

Assalamualaikum WBT..

Sedar tak sedar, hari dah sembilan belas hari kedatangan orang baru dalam keluarga kami. Apa khabar anda semua?! Sihat ker? Lama sungguh saya tak jejalan kat blog korang. InsyaALLAH, lepas ni saya ada masa  nak jejalan. Sekarang ni tengah pantang.. Mama/Mak saya ada kat rumah saya ni, jaga saya selama berpantang. Tapi setakat 20 hari jer la.. Esok mama dah nak balik kampung.. Mama pun ada tanggungjawab dia. Tok saya iaitu mak kepada mama saya tinggal sorang-sorang. Mama tak sampai hati biar dia lama-lama. Tak apa la. Selama 20 hari mama jaga saya pun dah teramat bersyukur dah..

Haaa... Nak cerita kedatangan ahli baru ni. Gembira?! Sudah tentu la kan.. Alysha (dulu panggil dia dhiya.. sekarang dah tak boleh sebab dah ada dhiya baru..) dengan ghazy la paling seronok! Maklum la dah lama nak ada baby kat rumah ni.. Hehe.. Saya selamat bersalin pada 20 hb Februari 2014 bersamaan 20 Rabiul Akhir 1435 H, jam 11.41am. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya. Malam sebelumnya, saya tak alami apa-apa kesakitan cuma saya tak boleh nak tidur. Tapi itu perkara biasa bila umur kandungan menjangkau 9 bulan. Jam 5.00am, saya buat rutin biasa.. siapkan sarapan, kelengkapan sekolah dan kelengkapan baju-baju taska anak-anak. Selesai solat subuh, dalam pukul 6.30am, saya perasan ada turun 'tanda'. Tapi saya still tak ada rasa sakit-sakit. Saya bagitau siap-siap kat suami, supaya dia cuti hari tersebut. Selesai hantar anak-anak ke sekolah, saya dan mama saya dah ready untuk ke hospital. Tapi sarapan dulu.. hehe..

Dalam jam 8.30 kami gerak ke Hospital Selayang. Dekat jer, dalam 15 minit perjalanan. Haaa, masa ni dah ada rasa sakit. Tapi sikit sangat. Boleh tahan-tahan lagi. masa check 'jalan' tu, doktor cakap dah bukak 4 cm. Tapiiiiiiiiiiiii... korang tau tak, dia suruh saya balik dulu.. Dalam hati ni mengomel jugak la.. "biar btol dokter ni.. takkan la nak balik.." Tapi saya tak ada la membantah.. Terus bangun keluar jumpa mama dan suami. Bagitau apa yang doktor tu cakap. Suami saya dah tak sedap hati.. Tapi saya berkeras nak balik la kan.. Masa dalam lift, saya dah rasa lain macam. Tapi tak bagitau mama ngan suami. Dah sampai bawah, suami cakap, kita duk Cafe tu dulu la.. Risau nak balik ni.. Jalan nak balik umah menghala ke KL dan macam biasa, waktu macam ni waktu orang pergi kerja. Sudah tentu jalan jammed teruk. 

Saya ikutkan jer la.. Masa sampai Cafe tu saya dah rasa sakit yang amat sangat. Nak minum air yang suami order pun rasa tak tertelan dah. Mama dah boleh agak, dia tengok saya tengah menahan kesakitan. Terus dia suh suami ajak saya naik balik ke dewan bersalin (masa tu saya tetap berkeras nak balik.. hehe.. degil!). Bila suami yang paksa, saya ikutkan jer la.. Saya steady lagi masa tu boleh jalan. Tapi untuk 3-4 langkah jer.. hahaa.. Lepas tu saya memang dah tak boleh nak jalan dah. Nasib baik ada wheel chair kat situ, terus suami tolak naik atas. Sesampai jer kat atas, boleh pulak doktor tadi cakap kat saya, "Eh, puan datang balik?". Saya cakap terus terang sakit tak boleh nak tahan dah. Lepas tu sedih saya dia suruh saya tunggu kat kerusi menunggu tu. Ya, Allah.. dengan sabar dan mulut tak berhenti istighfar.. Tetiba datang doktor lain tegur saya. Saya terus cakap saya sakit sangat. Dia terus minta saya ke katil untuk check 'jalan'. Tetiba dia menjerit, "fullyyyy... fulllllyyyyyy.....". Mencecet datang nurse 3-4 orang tolak katil saya ke dewan bersalin! 

Alhamdulillah, nasib baik tak bersalin kat katil tu. Syukur sangat, mudah dan cepat saya bersalin. Tapi yang lamanya, saya kena duk kat dalam labour room tu. Sebabnya, wad penuh. Hahaaa.. patut la doktor yang check mula-mula tadi tu suruh saya balik! huh.

Haaa, ini la puteri baru dalam keluarga kami. Namanya, hari ke empat baru jumpa yang sesuai. Alhamdulillah..

Dhiya Adelia (Cahaya/Sinaran Keadilan). Berat masa lahir 3.11kg.








NOTA:

Nak gambar lagi? Nanti saya upload. Cukup untuk hari ni ya. Hehe..


25 February 2014

Ahli Baru

Assalamualaikum!
Umur saya baru lima hari.


Nanti mama saya apdet perkembangan terkini saya! 

17 February 2014

Tolong!: Buang Ads/Iklan di Firefox (Mozilla)

Assalamualaikum semua!

Saya nak minta tolong ni.. Macam mana nak buang iklan-iklan macam ni? Anak-anak suka buka game online.. Tengah-tengah main game, tetiba keluar macam-macam iklan berbaur lucah macam ni. Agak mengganggu ketenteraman la.. huhu..





 












NOTA:

Saya belum sempat jelajah kamu semua.. Keadaan tak mengizinkan. Nanti saya jenguk ya!

11 February 2014

Ikan Bilis Sambal Petai

Assalamualaikum semua.. 

Lama betul tak update. Sihat ke semua? Saya Alhamdulillahhhh.. Sihat lagi. Tengah tunggu hari. Kalau ikutkan hari ni, saya ada lagi sembilan hari dari tarikh due.. Tapi 13hb ni kena jumpa doktor pakar dulu. Harap semua ok!

Hari ni saya cuti. Rasa lemah nak ke office.. Alang-alang cuti, masak lah untuk kesayangan saya. Semua suka makan ikan bilis sambal petai ni.. Tapi petainya pakat duk kutip bagi kat papa diorang.. Hehe..





NOTA:


Dah lama tak jenguk kalian.. Nanti senang-senang saya BW ok! Harap semua dalam keadaan baik hendaknya.



27 January 2014

Main Kat Taman Sorang-sorang


Assalamualaikum WBT..

Sihat ke semua? Lama saya tak jenguk kamu semua. Sejak akhir-akhir ni, dah nak dekat sampai masa ni, mood jadi kucar-kacir.. Risau, berdebar, takut pun ada. Hehe..

Hari minggu lepas pun tak pergi mana-mana. Duduk rumah jer. Kesian jugak budak-budak boring. Adik ajak mama teman dia gi main taman kat bawah. Malasnya mama nak turun tangga.  Kakak pula tak nak turun. Tengah syok tengok cerita kat laptop. Adik dah bising-bising kebosanan. Mama teman dari atas jer la ya dik.

video
Dari atas mama rakam adik main. Jauh sikit. Hehe..






NOTA:
Malas nak bergerak sekarang ni. Tapi kena rajin-rajin jugak berjalan ni. Takde la susah nak bersalin nanti! >.<

20 January 2014

Selain Mood ke Laut..































NOTA:

Ni lah dia.. dah la tak berapa sihat.. bila buka jer blog, mesti jadi macam ni.. Tu yang mood ke laut tu.. huhu..





Menyepi

Assalamualaikum WBT.

Lama saya diamkan! In sha ALLAH, dah sihat nanti, saya update.

Eh, kenapa gambar perut? >.<



NOTA:

Penat sikit kebelakangan ni! Mood pun kelaut..

12 January 2014

09 January 2014

Kisah Sekolah Adik Pula.

Assalamualaikum WBT.


Hari tu kisah sekolah kakak kan? Adik Tak ada. Memang lar.. sebab yang uruskan adik, papa! Tapi mama ada ambil juga gambar adik sikit! Hehe.. 


Ni sebelum pergi sekolah. Suka dia dapat beg macam ni.. Masa tadika boleh la.. dah masuk sekolah rendah tak boleh dah.. Buku banyak!

Mama sempat snap pic adik nak babai kakak gi sekolah!

Adik merajuk! Sepatutnya mama ambil adik kat tadika, tapi mama lupa yang adik balik awal. Nasib baik adik pandai naik bas! Masa ni mama ambil adik kat taska. ;)

Bila mama pujuk, adik mula malu-malu!

Over la pulak bila dengar dapat main game! Ishh...

Ni gambar semalam. Mama MC kat umah tak sihat.. Dari atas mama ambil gambar adik naik motor gi sekolah!































NOTA:

Anak-anak ni pandai jeles bila tengok gambar dia tak ada dalam blog ni. Nak jugak suh buh gambar dia. Macam-macam cakap, tak sayang dia la.. Tak suka dia la.. Hehe...