31 December 2013

Alhamdulillah! Dapat Anak Buah Baru!

Assalamualaikum!

Haaa.. Comel tak?!!!

Alhamdulillah, 27 Disember 2013 lepas, adik (SIL) selamat melahirkan baby girl melalui pembedahan. Kalau ikutkan, adik kena jalani pembedahan pada 24hb atas sebab kedudukan baby songsang. Tapi bila pergi ke hospital pada tarikh tersebut, doktor cakap tak perlu buat pembedahan sebab baby dah kembali kedudukan normal. Tunggu jer la tanda-tanda nak bersalin macam biasa.

Pagi 27hb tu, adik dah mula rasa sakit (Tak sempat nak borak panjang, turun tanda ke apa). Dia terus ke Hospital Slim River dalam pukul 7.00am ++. Sampai sana, check semua, adik kena jalani pembedahan jugak sebab jalan belum bukak tapi baby dah berak dalam perut. Paling sadisnya, pakar tak ada kat sana, bercuti katanya. So, adik kena naik ambulans ke Hospital Teluk Intan. Kesian dia duk sakit-sakit tu.. kena pulak pindah-pindah hospital. Perjalanan lebih kurang 30-45 minit kalau tak silap. Huhu..

Tapi Alhamdulillah, semua selamat. Nama baby dirahsiakan lagi. Dia cakap kalau nak tau nama, sila balik kampung! Ekeke.. So, Sabtu ni kami akan balik kampung jenguk baby baru! Yeayyy..





NOTA:

Lupa nak bagitau.. Adik ipar saya ni saya panggil "akak". Sebab dia ada kembarnya. Adik kembar dia yang kami sekeluarga juga panggil dia dengan panggilan "adik" baru lepas kehilangan baby masa bersalin hari raya Aidilfitri hari tu. Boleh klik SINI untuk cerita dia. Kalau ikutkan adik pun dapat baby girl jugak. Tapi ALLAH lebih sayangkan arwah. (Al-Fatihah)

30 December 2013

Segmen Aktifkan Azam Baru Tahun 2014

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Sempena menyambut kedatangan tahun baru, segmen khas ni dibuat untuk penyenaraian azam baru anda tahun 2014 ini. Moga dengan adanya azam baru, segala apa yang dirancangkan, tercapai matlamat. Teringin jugak nak tahu azam baru anda semua. So, jom kita meriahkan segmen ni.

HADIAH:
2 pemenang akan menerima hadiah novel

Senarai azam baru anda sempena tahun 2014:
1. Beli handphone baru! (heh)
2. Jadi suppermom yang berjaya. (Sebab anak dah start sekolah)
3. Lebih prihatin kepada orang tua!

TAMAT: 31 JANUARI 2014

Pencarian Bloglist Bulan Februari/Mac 2014

Assalamualaikum..

Haa.. semalam saya dapat jemputan untuk join segmen Pencarian Bloglist Bulan Februari/Mac 2014.
Jom join ramai-ramai!


Saya dah join! anda?

>.<



KLIK BANNER!

Terlupa! Saya Minta Maaf.

Assalamualaikum semua!

Semalam, 29 Disember... boleh pula saya lupa tarikh istimewa ni! Huhu.. Kesian suami. Semalam ulangtahun kelahiran dia. Saya diam jer semalam.. entah buat apa, entah fikir apa, sampai lupa! Selalunya mesti saya ingat! Mintak maaf wahai suami! Huhu.. 

Dah pukul 10.00 pm ++, tiba-tiba dia cakap kat anak-anak, "Takde sape pun wish birthday untuk papa.." Berdesuppp kat jantung! Ya, Allah, mama lupa.. Anak-anak terus pandang dia, hah.. "Happy birhday papa.." Walhal mereka memang tak tau pun.. Salah mama la ni tak bagitau anak-anak! Rasa bersalah sangat. Huhu..

"I love you much more than words can ever say. Happy birthday, sweetheart."




NOTA:

Saya blur.. tak tau nak buat surprise apa untuk dia! Huhu.. Ada pandangan dan cadangan tak? >.<

27 December 2013

Orientasi Tahun 1

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah, kakak baru lepas program orientasi tahun satu untuk sesi 2014. Hari ni saya cuti sempena hal tersebut. Mama dia over excited tau! Haha..


Masa ni baru nak gi. Dia punya semangat, senang jer bangun pagi, terus mandi! Harap-harap macam ni la sampai bila-bila.

Dua gambar kat ni masa dalam kelas. Selepas ujian penilaian untuk tentukan kelas. Kakak dapat duduk dengan kawan yang sama-sama sekolah kat tadika!



Ni dah balik. Singgah giant jap sian anak-anak lapar. Hehe..

Kongsi makan dengan adik!



























NOTA:

Tak sabar tunggu sesi persekolah bermula. Harap-harap kakak jadi pelajar cemerlang!




22 December 2013

Tak pandai cari channel best!

Assalamualaikum..

Haaaa.. tak pernah update malam-malamkan! Tetiba malam ni muncul! Hahaaa.. kesahnya sebab anak-anak tak ada.. Diorang pergi umah kakak kita. Tidur sana! Selalunya remote kat tangan diorang. Cerita apa diorang tengok, cerita tu la saya tengok.. Huhu.. Selalu marah-marah juga sebab nak tengok cerita sendiri. Asyik tengok cerita bebudak tu jer..

Sekarang ni, bila dah dapat, blur pulak saya nak tengok cerita apa.. Semua channel tekan, tapi semua tu tak best! Sunyi la pulak rasanya. Huhu.. *Padan muka*




Tadi tengok Masterchef Malaysia All Stars Lepas tengok masterchef tadi, tetiba teringin nak makan siakap stim yang Zamil buat! Mengada betul mak buyung ni! Tapi tak jumpa resepi sama macam Zamil buat. Kat web astro belum keluar lagi resepi tu.. 



NOTA:

Sunyi pulak anak-anak tak ada! -_-

20 December 2013

Peneman ke Office

Assalamualaikum!


Hari ni bawa anak-anak ke opis.. Sebab? 

Ramai yang cuti.. Diorang bising pun tak apa! Haha..






NOTA:

Tak lama dah nak bukak sekolah. Tak sempat lagi nak bawak budak2 ni jalan-jalan. Nasib sempat juga bawa balik kampung hari tu. ^__^

19 December 2013

Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2013.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Prenatal Checkups

Assalamualaikum WBT..



Haa.. tiba masa pergi buat check up untuk 31w kandungan ni.  Sebelum ni nurse tu dah bagi tau awal-awal, next check up kena ambik darah dan kena buat suntikan kancing gigi. Kali ni gi lewat sikit dalam pukul 10am macam tu sebab taknak darah lama-lama duk dalam lab klinik. Terus nak hantar ke HKL dia kata.

Sampai-sampai je hospital, terus pergi lab untuk ambil darah. Kemudian buat normal rutin check up macam biasa. Siapa yang pergi ke KKIA (Klinik Kesihatan Ibu & Anak) mesti dah tau rutin dia kan. Untuk test HB ni saya cuak sikit. Sebab sebelum ni nurse selalu pesan jaga pemakanan, ubat jangan tinggal, bla.. bla.. bla.. sebabnya, HB result saya tak pernah elok.. mesti below than 10.0.

Tapi.... Kejadian semalam buat saya lebih cuak! Result fist test tu: 8.7.. terkujat dah nampak muka nurse tu.. Pastu dia cakap nak try lagi skali.. gosok-gosok tangan kanan pula, 7.4! hah?! Terus dia panggil nurse terlatih.. "Eh, biar betul ni.. macam mana keadaan awak ni? ok ke? pening ke? berdebar-debar ker? bla.. bla.." Macam-macam soklan dia tanya.. Dalam hati, memang la berdebar.. tadi dah la kena ambik darah.. Ni nak kena cucuk kat jari pulak.. lepas ni nak kena cucuk kancing gigi pulak... sape tak berdebar eh? haha.. dalam hati jerk la... hehe..

Walau dalam hati berkata-kata macam-macam, luarannya saya senyum je la.. Nurse terlatih tu pulak cakap biar dia test HB lagi sekali (kali ke 3).. uWaaa.. cucuk lagi! Haaa... result 9.0.. ok la tu walau tak capai tahap dia lagi.. Tiba-tiba nurse tu cakap, "Kalau test ni below than 8.0, saya dah panggil ambulans ni hantar awak ke hospital terus!"

Selamat mak! ekekeke...



NOTA:

Saya jaga makan.. Ubat jer cilok-cilok makan.. Sebab tak tahan bau dia.. Lepas ni kena makan ikut arahan dah la.. takot la saya lepas ni! huhu..

16 December 2013

Persediaan Persekolahan

Assalamualaikum WBT..

Haa.. ni kes si mak yang sangat teruja membeli belah barang keperluan persekolahan kakak! Maklumlah, ini adalah pengalaman pertama saya. Anak sulung saya Dhiya Alysha, tahun depan akan masuk darjah satu. Tak sangka, 7 tahun dah dia! Pantasnya masa berlalu. Terasa kakak kecil lagi. Huhu..

Sabtu lepas kami pergi cari kelengkapan sekolah seperti baju sekolah, baju sukan, kasut, stokin dll. Kami cari kat Tesco jer.. Sebelum ni dah belikan beg sekolah mereka kat giant. Beli yang biasa-biasa jer. Tapi tak sangkalah juga, yang biasa-biasa ni pun cecah hampir RM300. Huhu..


Saya beli 2 pasang baju kurung, 2 pasang baju sukan 2 set stokin (6 pasang), 2 pasang kasut sekolah getah (1 psg kakak, 1 psg adik), 2 Beg sekolah (kakak & adik)... tu jer kot untuk kelengkapan sekolah. Hehe.. Owh, tambahan 3 helai seorang spentot 2 bradik tu hehe...

Ada kawan cakap, beli la 3 pasang baju sekolah sebab senang untuk buat giliran. Tapi saya beli 2 pasang je la dulu. Nanti bulan depan beli lagi 1 pasang. Kasut sekolah tu, kakak boleh pakai lagi kasut tahun lepas masa dia tadika. Elok lagi tu. 

Masa kakak tengah bergaya dengan baju sekolah tu, tetiba adik pun nak jugak. Dia cakap taknak sekolah tadika, nak sekolah macam kakak!  Tunggu la dik.. lagi setahun umur awak cukup 7 tahun. Tak sabar dia nak masuk sekolah rendah!



Nota:
Semalam gigi depan kakak dah selamat mama cabutkan! hehe.. cuak jap mama.. tapi buat-buat berani! Hahaha....

13 December 2013

Expo buku oleh Love Novel Publication

Siapa minat NOVEL? 



Haaa.. Pihak Love Novel  ada join expo buku tau! 
Untuk hari Sabtu dan Ahad ni ada sesi Temu Mesra bersama penulis. 
Jangan Lepaskan peluang kepada siapa yang berdekatan tu!



NOTA:

Nak beli online pun boleh, KLIK web ni: http://www.lovenovel.com.my/

12 December 2013

Remove Poll

Assalamualaikum semua.. 

Haaa, ingat tak entri tolong saya hari tu? Pasal nak remove poll dari nuffnang tu.. Ekekeke.. Saya dah jumpa dah.. Senang jer.. 


Ni haaa... Edit kat sini jer rupanya! Ingatkan nak kena edit html bagai.. Haha..





11 December 2013

The Hottest Giveaway By Mama Darwiish


Woww.. tergoda betul tengok giveway dari Mama Darwiish ni.. Yus join! Korang nak join? KLIK BANNER ni!



JANGAN LUPA KLIK BANNER NI!!!




NOTA:

Nak follow dan LIKE page sponsor-sponsor pun bukan main lagi lama.. tambah2 lagi internet ni slow giller kt opis ni! Ekekeke..


WW: Jangan MANJA kan suami

(Hari ni 1st time guna 'WW'.. ekeke)

Assalamualaikum..

Haaa.. Tengok tajuk! Tadi dengar ISLAM ITU INDAH | Bersama Prof Dr Muhaya berkongsi tips "Celik Mata Reset Minda: Memilih Pasangan Hidup". Kendalian Mazlina Ismail. 



Best! Banyak input yang berguna. Tengah syok duk dengar, ada pemanggil yang bertanyakan pendapat isu nafkah! Isu nafkah harian ni isu besar sebenarnya. Banyak pandangan dari semua orang. Tak kira lah suri rumah ataupun isteri yang bekerja. Masing-masing punya pendapat tersendiri. 

Prof cakap;
Jangan MANJA kan suami dengan membayar segala-galanya.. Biar suami memberi nafkah yang seADILnya.


Ya, betul tu. Tapi ada juga walau suami isteri bekerja, tapi si suami tak mampu untuk bayar keseluruhan perbelanjaan harian tersebut.  Sesungguhnya redho dengan apa yang kita lakukan. Saya ada terbaca soal jawab Ustaz Azhar Idrus pasal perkongsian nafkah ni:

Apa hukum suami guna duit isteri untuk belanja nafkah harian?
Ustaz Azhar Idrus: Jawabnya HALAL.. jika ISTERI HALAL kan. Ingat... Perbelanjaan harian yang perlu, adalah wajib atas suami walaupun isteri orang kaya, seorang kontraktor berpendapatan RM50ribu sebulan, manakala suami kerja konduktor bas berpendapatan hanya RM500 sebulan!! Suami tak boleh kata pada isteri, "yang ini awak bayar". Hukumnya HARAM kerana tanggung-jawab belanja nafkah harian adalah ke atas suami, melainkan isterinya kata, "oleh kerana abang takde duit, dok rok cetong, biar saya yang bayar". Ini baru boleh. Ramai suami2 yang memperbodohkan isterinya dengan menyuruh isterinya bayar itu ini, "yang ni awak bayar, yang ni saya bayar". Hukumnya haram kerana setiap sen untuk belanja nafkah adalah tanggung-jawab suami, melainkan isterinya halalkan, maka barulah boleh. Macamana dengan duit isteri yang suami telah guna selama ini? Jawabnya, duit isteri yang suami telah guna untuk buat belanja nafkah menjadi beban hutang yang suami wajib bayar balik pada isteri, kecuali isteri halalkan. Pastu ada pulak yang kata, "ohhh kalau macam tu berat la, tak larat la ...". Haaa... kalau macam tu, mu jangan kahwin!




NOTA:

Haaa.. tergelak saya baca! Tapi tu la ya, kalau duk KL ni, setakat gaji RM3k seorang pun, rasanya belum mampu 'hidup senang'. Sebenarnya, dalam apa jua pendapat kita.. KEIHKLASAN penting. Cuma satu je la, jangan suami ambil kesempatan di atas kebaikan isteri yang membantu. Berkongsi dalam semua hal. Baru adil. Jangan nak berkongsi hanya nafkah (duit) semata.. heh! 


Review Bersama Blog HT

Assalamualaikum..

Haaa, duk ghalik kat blog Nana yang makin cantik dan comel layout nya tu.. terbaca la entry pasal segmen Review Bersama Blog HT ni.. teringin la nak join! Hehe..
















Teringin nak join jugak? ha, KLIK BANNER ni!


Syarat-Syarat Penyertaan:

1. Terbuka kepada semua pemilik blog Personal sahaja.
2. Masukkan blog http://herba-tihara.blogspot.com/ ke dalam bloglist anda.
3. Buat satu entry bertajuk "Review Bersama Blog HT"
4. Letak banner di atas dan link back to this entry.
5. Tinggalkan link entry anda pada kotak komen di blog tersebut.

Senangkan!! Jom ramai-ramai meriahkan segmen ni!

10 December 2013

Tolong Saya!

Assalamualaikum semua!

Haaa... Nak tanya ni.. 
Macam mana nak buang poll ni? Puas godek2, tapi x jumpa.. Huhu.. Dah lama dah nak tanya, tapi asyik lupa jer.. tengok blog orang lain tak ada pulak poll2 bagai ni! hehe.. Rasa macam semak pulak ada dia.. Hehe..





NOTA:

Ada pendapat nak perelokkan lagi blog layout ni tak? Nak tambah ke nak kurangkan ker? Hehee..

09 December 2013

Berwajah Baru.


Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah, blog saya berwajah baru sebelum kedatangan tahun baru (Excited lebih sebenarnya). Terima kasih Piqa sebab tukarkan wajah baru blog ni yang bagi Kak Yus lebih simple dan kemas. Kak Yus memang suka warna-warna pastel yang lembut-lembut macam ni. hehe.. 


Inilah reward saya bila terpilih dalam segmen Happy Blogwalking yang dianjurkan oleh Piqa! Suka sangat. 


Lagi sekali, TERIMA KASIH sangat-sangat untuk Syafiqah Sallehin.. ^____^






NOTA:

Berjaya juga bertukar layout yang sudah lama diinginkan. Tapi saya lupa nak print screen layout lama tu.. hehe.. yang dulu pun simple jugak.. tapi more to putih jer.. Kali ni ada la juga warna lain! hehe... Penyeri gitu! >.<

05 December 2013

TEKA BILANGAN KUIH PUTRI AYU

Jom teka ramai-ramai.. Kalau menang dapat Kimono Kardigan tau! hehe..

Klik gambar ni tau utk ke blog Acik




03 December 2013

Menang segmen "Happy Blogwalking"

Assalamualaikum WBT semua..

Haaa.. hari ni saya menang lagi.. Ingat tak, dulu saya ada join segmen Happy Blogwalking dari blog Nur Syafiqah.. Detailnya ada kat SINI. Semalam dapat komen dari empunya blog, saya menang!!  Fiqa ada buat review tentang blog saya. Jom klik SINI. Yeayyy...  Fiqa cakap, saya terpilih untuk di edit blog secara percuma! Alhamdulillah..

Jom KLIK gambar ni. Meh ramai-ramai follow blog fiqa ok! ^_^


Ingat tak, dulu saya cakap nak tukar blog layout? Entry nya kat SINI. Tapi saya nak edit sikit-sikit je. Saya tak suka crowded, serabut-serabut. Saya suka putih bersih.. Suci gitu bak kata fiqa.. hehe.. Harap-harap untuk tahun baru akan datang, blog saya berwajah baru! Hehe..








NOTA:

Hari ni saya buat monthly check up. Kali kedua kena minum 'air gula' dan ambil darah. HB saya menjunam lagi.. hari tu naik 10.3. Tapi hari ni turun lagi 9.6.. Nurse dah pelik, bagi ubat bagai kenapa tak naik-naik. So, hari ni kena refer doktor. Kena tukar lagi ubatnya. Huhu..

Harap-harap 2 minggu akan datang, HB saya naiklah hendaknya! Amen..

02 December 2013

Mini GA KakNi Edisi Tupperware

Assalamualaikum WBT..

Lamanya tak update! Hehe.. Masa tengah BW.. tersinggah kat blog Kakzakie.. Dok seronok baca entry dia, terpandang la Mini GA KakNi Edisi Tupperware.. Saya ni pantang dengar dan tengok barang-barang tupperware ni.. ekekeke.. Harap2 ada la luck saya kali ni! 


Semua syarat dah saya laksanakan! Siapa nak join? Jom cepat-cepat klik banner dibawah!


Ingat! Tempoh penyertaan GA: 28/11/2013 hingga 6/12/2013.. CEPAT tau!

(KLIK BANNER NI TAU!)







NOTA:
Rindu pula rasanya bila lama tinggalkan blog ni. Banyak nak cerita. Harap-harap, ada kelapangan nanti!


21 November 2013

20.11.2005

SAVE THE DATE!
“I've been fighting to be who I am all my life. What’s the point of being who I am, if I can’t have the person who was worth all the fighting for?”
I LOVE YOU, HUBBY!





NOTA:

Syukur Alhamdulillah.. Semalam, sudah lapan tahun. Semoga kami kekal bahagia hingga ke syurga!


15 November 2013

Keputusan Exam dan Tuntutan Hadiah!

Assalamualaikum!

Hari ni anak-anak ada jamuan perpisahan kat tadika. Selalunya mereka sesi petang. Tapi hari ni mereka kena ke tadika pagi. Pukul 08.00 dah kena ada kat sana. Ibubapa pula kena bawa makanan atau kuih muih. Saya tak masak apa pun tadi. Cuma beli kuih muih yang dah siap kat kedai tadi. Huhu..

Jadi hari ni mereka dapat balik awal. Biasalah, bila dapat balik pukul 10.00 pagi, masing-masing muka happy! Tambah-tambah si adik. Muka terlebih excited! Hehe..Masa dalam kereta tadi, Iyman Ghazy cakap, "Haaa... Adik dah cakap dah.. Adik dapat nombor 1. Kalau tak bagi PSP, Siap la papa.."




Hahaa... terus saya tergelak! Dia akan tuntut apa yang papa dia janjikan tu. Tapi untuk kakak, tahun ni tak ada 'bahagian' tu. Tahun lepas tiap-tiap kali exam, kakak dapat nombor 1. Tak apa la kakak, prestasi kakak tak menurun pun. Markah sama jer. Mungkin anak-anak lain lebih baik lagi dari kakak tahun ni. 





NOTA:

Report Card mereka kena ambik esok. Tak sabar nak tunggu. Nak tengok markah keseluruhan mereka berdua. Hehe.. >.<

13 November 2013

Sibuknya Saya!

Assalamualaikum WBT semua!

Lama rasanya tak update. Sibuk! Hehe.. Apa khabar semua? Saya masih ada disini. Alhamdulillah, sihat jer.. cuma masa membataskan saya untuk menjenguk kalian. Kalau saya dalam kesibukan macam ni, semua benda boleh jadi LUPA.  Hari ni, saya kena 'bersihkan' komputer ni.. Dah sarat sangat dah ni.. ekeke..

Pakai tipon cabuk jer ni.. Bila la nak dapat tipon baru ni.



Owh ya.. Perihal LUPA saya ni terbawa-bawa kat rumah. Dah dua hari saya buka kelambu anak dara saya untuk diganti dengan kelambu baru.. Semalam kena 'sembur' dengan dia. Dia cakap, "Mama nak kakak kena demam denggi ker? Cuba mama masukkan dalam otak mama.. masukkan dalam fikiran mama.. INGAT, nak pasang kelambu kakak ni.." Hah? Terkujat mama dengar ayat dia. Mulanya memang la nak tergelak. Tapi bila ingat dan fikir balik, kasarnya. Mana dia belajar ni?

Pagi tadi mama cuba slow talk dengan dia. Rupanya, dia pun tak tahu bahawa ayat dia tu kasar. Dia cakap tengok kat TV orang cakap macam tu. PENGARUH! Risau pulak mama ni. In sha ALLAH kak, malam ni mama tak lupa pasangkan kelambu untu kakak ya! 










NOTA:

Dalam jaga-jaga anak ni pun, ada juga yang terlepas pandang. Semoga lepas ni lebih TELITI. ;)




06 November 2013

Biziiii Ziiiboooo...

Hari ni buat TIGA keje dalam satu masa.. huhu pening!

Tapi.....
.
.
.
.
.
.





NOTA:

Keep smiling! ;)



03 November 2013

Baca Buku VS Main Game

Assalamualaikum..

Haaa.. nak cerita perihal anak-anak.. Bangun pagi gigih buka buku. Baca! Padahal belum mandi lagi.. Bila mama suruh mandi dulu, dia cakap, "Papa suruh baca buku nanti tak boleh main game!"
video

Adeih.. Papa suruh baca sebab exam hari Rabu nanti.. Kalau tak baca buku, nanti tak boleh jawab. Hahaha... Gigih sebab takot tak boleh main game.. Haih anak!




NOTA:

Ragam diorang kadang-kadang buat kita bahagia.. ^__^


Kalau Dapat Cutikan Best!

Assalamualaikum.. Happy Deepavali untuk semua kaum India! 






OK lah.. musim cuti ni.. ramai kawan-kawan bercuti dengan family masing-masing.. Teringin pula kita tengok.. Selamat bercuti ya korang. Anak-anak YUS pun tengah cuti sekolah ni.. diorang sibuk duk ajak pergi jalan-jalan.. Maaf lah anak-anak, mama dengan papa tak dapat cuti..

Gayanya, isnin nanti mama bawak korang pergi opis mama la ni.. Taska tutup.. Harap-harap bos tak masuk la nanti.. ekekeke..





NOTA:

Ada peluang nanti, insyaALLAH nak bawa anak-anak bercuti. Kesian mereka. Hehe..





01 November 2013

Saya menang!

Pertama kali dalam sejarah.. Join Giveway, menang! Hehe.. Terima kasih Airis Arissa!


Haa.. klik la gambar voucher ni.. Saya no.2 terpilih oleh Mr. Random tau.. ekeke..





NOTA:

Teruja tau.. Hahaa.. *over!

31 October 2013

Giveaway Nando’s by Airis Arissa

Klik Banner Untuk Join




Hadiah: Voucher Nando's x 4 pemenang

G.A BERLANSUNG DARI 23 OKTOBER 2013 HINGGA 31 OKTOBER 2013

30 October 2013

Almost 6 month (23w+)

Assalamualaikum semua!


Cepatnya masa berlalu.. Tak sedar pun.. Semoga sentiasa dalam keadaan sihat! Haa.. dah dekat 6 bulan dah ni.. maknanya, kalau scan, mesti dah nampak jantinanya kan! Rasa-rasa nak scan tak? Hahaa... Saya ni dah tahap terlupa nak scan. Bila kawan-kawan tanya, boy ke girl? baru saya teringat dah masuk 6 bulan kandungan ni. Adeih..

Tapi rasanya yang ni saya tak nak scan lah! Saya dah dapat sepasang. Maknanya yang ketiga ni perempuan ke lelaki, saya tak kisah dah. Janji sihat walafiat dan sempurna. Tapi anak-anak kat rumah bergaduh. Masing-masing nak geng! Hahaa.. Kalau ada rezeki mengandung yang keempat pulak mesti kena scan! ekeke.. *berangan kan! (LOL)

Terajin hari ni men'gugel' pasal jantina, saya ter'klik' kat SINI.. Bila baca-baca cara mengetahui jantina kandungan ni, saya rasa lebih kepada baby boy! Hahaha.. Tapi tak tau la kan.. setiap point kat situ banyak terkena yang lelaki. Tapi baca yang perempuan tu pun ada juga terkena kat saya ni! Hehe.. Supriseeeee... berdebar pulak menunggu!





NOTA:
Walaupun siapa dia, saya berdoa agar dia anak yang soleh/solehah.. Cemerlang didunia dan akhirat.

“Wahai Tuhan kami,anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan zuriat keturunan kami sebagai penyenang hati (kami),dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertaqwa.”
(Surah Al Furqan, 74)

22 October 2013

Follow-up 5 bulan & SSF Home Deco

Assalamualaikum!


Semalam pergi follow up untuk check up bulanan. Tak sangka dah 5 bulan lebih (23 minggu) dah usia kandungan ni. Rasa macam cepat sangat masa berlalu. Mana taknya, mengandung kali ni tak ada rasa alah pada apa-apa pun. Alhamdulillah.. Syukur sangat.

Tapi saya tetap mengalami masalah yang sama la setiap kali mengandung. Darah rendah.. Anemia dan sekarang, suspect thalassemia pulak.. Minta-minta dijauhkan lah.. Suspect jer tu.. Tapi semalam dapat result hb test ok sangat la.. 10.3.. tak pernah setinggi ni result hb saya. Selalunya paling tinggi pun 8.0.. Normal hb yang ok 11.0 ke atas.. Bila dapat 10.3 ni pun dah bersyukur sangat dah! Hehe..

Perut kecik jer nurse cakap.. Macam baru peknen 3-4 bulan jer.. hehe.. Kecik pun tak apa lah. Janji sihat kan. Berat badan pun dah naik. Sebelum ni turun jer. Dulu masa jumpa pakar pemakanan, dia siap bagi resepi lagi untuk naikkan hb tu.. Ekekeke... So far, result semalam OKAY! Hehe..

Tapi alang-alang halfday for checkup, saya terus ambil fullday rest! Haha.. Bukan apa, ambil kesempatan sebab husban pun cuti jugak sekarang ni, kami pergi beli barang-barang nk cat rumah. Mula-mula pergi SSF Home Deco kat area Bandar Sri Damansara. Nak tahu kenapa? Sebab tengah ada promosi Moving to Opposite Sale!




Tapiiiii...... Frust la.. tengah renovation. Tapi boleh masuk untuk beli barang. Cuma keadaan tak tersusun sangat. Barang-barang pun banyak yang takda stok. Terjah-terjah, kami beli rod kayu untuk langsir sahaja. Banyak benda lain nak, tapi tak ada stok! Huhu.. Lepas tu kami terus cari cat pula kat area gombak. Kami pilih cat dari Dulux Paint Mixing Matt. Ambil warna biru-biru turqoise gitu. Pastu combine dengan grey colour. Nak match kan dengan curtain konon-kononnya. Haha.. berdebar la pula nak tengok hasilnya. Husban sekarang tengah cuti sampai hujung bulan ni. So, dia dah janji dah siapkan cat rumah sebelum November.. Hehe.. Kita tunggu dan lihat ok.







NOTA:

Saya dah pindah rumah lama dah. Tapi kewangan tak mengizinkan nak men'deco' rumah tu. Ni buat sikit-sikit lah! Perabot rumah pun tak ada lagi.. hehe..



16 October 2013

Ikan Talapia dan Air Asam MIL

Assalamualaikum..

Haa.. saya ada post entry yang saya beraya kat hutan batu kan? Tak jadi sebenarnya.. Suami ajak balik raya kat kampung dia di Sungkai, Perak. Walaupun hati rindu nak balik kampung halaman sendiri, rindu nak jumpa orang tua.. rindu nak jumpa adik-beradik yang lain.. Tapi hati terubat juga la dapat beraya dengan keluarga suami.

Kami balik dah petang sangat dah hari sabtu tu. Sampai-sampai pun dah maghrib. Perjalanan tak jauh pun.. 2 jam jer.. kalau kat KL ni apa ada hal 2 jam kat jalan raya.. ekekeke.. Ok la, tak nak panjang sangat. Nak cerita pengalaman setelah 8 tahun kahwin ni jer. Tapi gambar tak ada. Saya tertinggal kamera kat rumah! huhu...

Hari ahad..  Masa makan tengah hari.. simple jer mak masak.. Mak masak ikan talapia goreng, masak lemak sayur bayam merah, ulam-ulaman, sambal kelapa, ari asam. Nak tau tak? Saya tak makan semua ni.. Resepi yang mak masak ni, saya hanya makan sayur bayam merah jerk.. Lepas tu suami cakap, try la mkn ikan ni cicah air asam.. SEDAP dia kata... 

Ikan yang mak goreng, garing2 sangat (Gambar ihsan dari Mr. Gugel
Air asam yang mak buat memang terbaik! (Gambar ihsan dari Mr. Gugel)

Saya segan jugak. Adik-adik semua suruh saya cuba. Risau mak dah serba salah. Dia memang tahu saya tak makan ikan tu. Selalunya mesti dia goreng ikan kembung untuk saya. Tapi maklum la, kami balik mengejut. Mak ayah tak ada la beli ikan tu. Saya pun cuba.. ambil part yg garing2 tu.. cicah.. perghh,.. sedapnya air asam mak buat ni.. ikan tu saya tak rasa apa-apa sebab dia garing... Saya cubik lagi ikan tu.. cicah air asam.. Mmm.. berselera sungguh saya makan.. Mak pun nampak suka bila tengok menantu dia yg selama 8 tahun dah balik umah dia ni tak pernah jamah ikan talapia.. 

Tapi kan.. petang tu ada satu kejadian.. Saya mula rasa mual-mual.. loya! Haiya.. saya dah start bau ikan tu 'dlm perut' saya.. dan akhirnya saya muntah dalam toilet tanpa pengetahuan sesiapa.. huhu.. macam mana ni? Risau kalau-kalau saya balik kampung lain kali, mak masak macam ni lagi. huhu..





NOTA:
Saya tak tahu kenapa, saya memang tak boleh nak telan ikan sungai. Mungkin tidak diajar dari kecilkan. Cuba juga untuk belajar makan, tapi memang akan terkeluar semula. Huhu..


12 October 2013

Salam Aidiladha!

Selamat hari raya semua. Hari ini, sabtu, 12okt.. saya masih disini.. dihutan batu! Huhu.. Tak tahu lah balik kampung ke tak.. rasanya beraya kat sini kot. Seronok tengok semua orang update perjalanan balik kampung masing-masing. Apa-apa pun semoga selamat sampai semua! Siapa yang buat korban tahun ni? Semoga pengorbanan yang kita buat sentiasa diberkati Allah s.w.t.









NOTA:

Sebenarnya, saya dah lama tak sambut hari raya korban kat kampung saya. Ingat tahun ni berpeluang la, rupanya masih belum ada rezeki untuk kami sekeluarga. Semoga tahun-tahun depan kami dapat sambut kat kampung pula. InsyaALLAH... ;)



11 October 2013

The Kiddo at Annual Concert :)

Assalamualaikum. Hari ni saya nak bercerita tentang anak-anak saya. Mereka ada konsert akhir tahun minggu lepas (6th Oct).. Kamu semua tahu tak, anak-anak start berlatih on june lagi... Lama betul pihak tadika buat persiapan. Saya ingat lagi, ada satu masa tu.. saya ambil mereka dari taska. Dalam kereta dah sibuk bercerita. "Nanti kitorang ada naik pentas mama... Kakak menari indian dance.. adik jadi "orang".. Iqbal (merujuk kepada kawan baik dia) jadi monkey.. Pastu ramai lagi kawan-kawan adik jadi elephant, tree, butterfly.. bal.. bla.. bla.." Kakak nak bercakap pun tak sempat.  Mama apatah lagi, nak mencelah pun tak sempat.. punyalah si adik excited!

Saya mula-mula confius.. ingatkan persembahan tu dalam masa terdekat. Tapi teacher masing-masing tak ada bagi surat inform ke apa. Menunggu la mama dengan cerita-cerita mereka berlatih setiap hari. Hehe.. Lepas raya tu baru mama tahu, on october sebenarnya. Balik kampung masa hari raya hari tu pun sibuk duk bercerita dengan tokma, tokyang, sepupu-sepapat yang lain pastu siap invite semua orang tu pergi tengok dia. Kelakar sangat. Saya anggap adik tak malu la kat pentas nanti masa nak buat persembahan. Kakak lain.. ada perasaan malu sikit. Bila suruh test menari kat rumahpun nampak sangat dia malu-malu.. Persembahan adik tu saya samar-samar lagi.. saya tak tahu sama ada dia berlakon or menari.. Sebab dia cakap, dia jadi "ORANG".. Haha.. Masa dapat invitation card, baru tahu dia punya persembahan menari jugak. Tema dari cerita Tarzan and Jane (patut la ada monkey, elephant bagai).. Hehe..



Tekaan saya salah rupanya. Adik jadi pemalu sangat atas pentas! Haha.. ingat la.. Mereka bersiap dari rumah. Si kakak saya pakaikan jaket dulu.. adik pun sama. Tapi adik terlebih malu. Masa nak turun rumah, adik siap pesan kat kakak, pergi tengok dulu ada orang tak kat luar. Bila kakak jerit takde, cepat-cepat dia lari menuju kereta. Hehe..

Tengok muka dia masa buat persembahan. Tersipu-sipu.. Nasib baik tak lupa step!

Lain pula dengan kakak.. Mama ingatkan kakak yang terlebih malu.. Rupanya kakak, sempoi jer. 


Ni dia tengah seronok melompat. Ekekeke.. 



NOTA:

Dah besar anak-anak saya. Tahun depan kakak dah masuk darjah satu. Saya pula jika diizinkanNYA, akan menimang cahaya mata bulan feb 2014 nanti.. Hehe.. syukur sangat. Semoga anak-anak saya menjadi orang yang berguna, cemerlang didunia dan akhirat. Mama memang tak sangka, mereka penghibur hati mama!  Mama tak mampu nak bagi pendidikan yang baik untuk kamu. Hanya sekolah dan tadika biasa saja, tapi Alhamdulillah.. anak-anak mama cemerlang dalam semua mata pelajaran sekarang. Harap sampai besar la macam ni! Hehe..

Besar harapan kita untuk anak-anak kan! >.<

09 October 2013

Nak tanya, boleh?

Assalamualaikum!

Boleh tak saya nak tau.. Kalau saya ubah title dan blog address blog ni, apa akan jadi? Ada effect tak kat followers saya or kat acc nuffnang saya tak?




Ingat nak tukar la *gatal*..  Rasa macam tak best pulak blog title ni! Ekekeke..







NOTA:

Dulu saya dah ada blog sebenarnya.. rasanya dalam 5 tahun lepas. Blog tu best sangat. Followers saya pun dah ramai masa tu. Tak silap dalam 500++. Tapi kat situ saya banyak lepaskan perasaan. Masa tu jiwa tengah kacau. So, entry pun banyak yang merapu meraban. Marah-marah. Semua sensitif-sensitif belaka. Now, saya tekad nak berubah. Nak BAHAGIA. Saya kuatkan semangat *ececeh*.. Saya DELETE blog tu.. Hahaha..  Tapi sekarang, rindu la plak! (doh)


08 October 2013

Kisah FM dan Keychain

Assalamualaikum WBT..

Haaa.. Lama batul tak update! Saya agak tak berapa sihat sekarang ni.. Maklum la sedang berbadan dua ni kan! Macam-macam pula dugaan mengandung kali  ni! Test MGTT hari tu, result atas border la pulak! Kena berpantang makan la lepas ni. Tapi susah sebenarnya. Sebab saya darah rendah. Below 9.0.. Nak kena makan macam-macam untuk naikkan hb ni.. Tapi bila makan banyak, risau la pulak. Tapi saya ni tak ada la gemuk sangat. Tinggi 160cm, berat 52kg untuk sekarang ni 5 bulan mengandung. Siap nurse suruh tambah berat badan lagi. Huhu.. Tak apa la. InsyaALLAH, semua baik-baik belaka kan! Doakan saya ya kawan-kawan! 

Haaaa.. Nak bercerita pasal FM dan keychain yang saya dapat. Bukan untuk cerita pasal cantik ker, banyak ker, menarik ker.. Cuma saya nak cerita pasal sentimental value dari pemberi tersebut. Hehe... Saya kenal dengan empunya FM & keychain tu dah masuk 9 tahun kot. Abang Jai! Senior tempat saya kerja. Serius orangnya.. Nak bertegur sapa ngan dia memang saya takot. Muka garang dan agak brutal! Ekekeke... Saya ambil masa lama nak minta idea, pendapat atau ilmu dari dia. Ekekee.. 

Lepas dia berhenti kerja, dia banyak jugak bantu saya untuk mencari kerja baru. Kerja yang lebih baik. Lebih banyak benefit katanya. Tapi sampai sekarang, rezeki saya masih disini dan dia pula dah berjaya dengan kerjaya baru dia di syarikat yang lebih besar. Isteri dia, Kak Ana.. pun saya kenal gitu-gitu jugak. Saya takot jugak ngan dia sebab tengok airmuka dia macam garang jer. Hehe.. Tapi tu la orang cakap, tak kenal maka tak cinta. :P

Rupanya, mereka sangat baik hati. Kelakar sebenarnya.. Saya jarang jumpa mereka dah hampir tiga empat tahun sudah. Hanya berkomunikasi dalam laman sosial sahaja. Tapi saya sangat terharu, sebab mereka masih ingat kat saya. Hehe.. Sayang korang!!!

Hari tu diorang pergi Sabah. Ni lah souvenir diaorang kasi. Dulu pun pernah dapat. Kali ni pun dapat lagi. Sukaaaaaa tau! Especially FM tu. Saya suka sangat.


Paling best, semua souvenir ni anak saya Iyman Ghazy yang bahagikan untuk setiap orang. Maklum la dapat empat semuanya. Dia cakap, "Keychain monkey (tapi saya rasa tu orang utan. heh) untuk papa!" Bila tanya kenapa pilih yang tu untuk papa? Dia cakap, "Sebab papa GEMUK!" Hahaha.. bantai gelak kami semua! Itik tu untuk kakak. Sebab nampak itik tu macam perempuan dia cakap (LOL). Adik punya mesti lah yang comel si penyu tu. Bila tanya kenapa? Dia cakap, "Sebab adik kan comel. Cuba mama tengok adik ni (sambil tangan tunjuk kat dada dia)..  Comel kan?" Hahaha.. Adeih anak! 



"Nah, ini untuk mama.." Sambil kasi FM yang memang owsem ni! "Mama memang suka ni dik!" Saya cakap kat dia. Tiba-tiba dia cakap, "Alaaa.. adik tau.." Hehe... 

Bertambah koleksi FM saya. Terima kasih kak ana! Terima kasih a'jai.. Sayang korangggg!!!!!








NOTA:

Allah tidak pernah menilai seseorang dari segi rupa paras dan darjat keturunan, tetapi melihat apa yang ada dalam hati kita. Ini sebagaimana yang dikatakan Nabi Muhammad s.a.w:“ Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras kamu dan harta benda kamu, sebaliknya Ia melihat hati serta amalan kamu.’ (Hadis riwayat Muslim)


23 September 2013

Blog Makeover

Hmmm.. teringin! Tapi dah lama tgal.. bila tengok coding, terus juling mata! Huhu.. Adeih! Korang ada template layout best2 tak? yang simple2 jerk.. Hehe...




NOTA:
Cuba search kat gugel, tapi tak jumpa yang berkenan dihati lagi..

20 September 2013

Ghazy tertipu dengan 'babu'..

Assalamualaikum..

Hari ni nak cerita perihal anak teruna saya, Iyman Ghazy..

Dia pantang dengar motor babu.. tambah-tambah bila babu dok tekan hon motor dia tu.. "pon pon ponnn!" Laju jer berlari jerit, "babuuuuuuu....." pastu lari masuk dalam mintak duit! Bagi syiling tak nak.. Nak singget.. Kalau-kalau masa nak ambik duit, dia ternampak yang hijau atau yang merah, mesti mintak yang tu.. tp dengan dia, mama tak ikut sangat la.. Tak nak biasakan dia boleh dapat apa yang dia nak.

Ada suatu hari tu, dia beli 1 kotak mainan RM1. Kalau masa kita dulu kotak macam 'ding dang' atau 'dora datang lagi' tu.. Zaman sekarang dah banyak sangat nama. Sampaikan mama pun tak tau.. Dia excited sangat masuk dalam rumah tunjuk kotak yang dia beli tu. Mama mula-mula agak marah la beli benda alah tu. Nampak sangat macam takde apa2 dengan isi kotak tu.

Tapi dia memang teruja masa buka kotak tu. Mungkin dalam fikiran dia ada mainan 'best' dalam tu.. Kesian sangat dia, bila dia bukak kotak tu, dalam tu just ada 1 keping biskut kacang (mcm mazolla) pastu manik-manik bersama tali tangsi untuk dijadikan gelang/rantai.. Hmm.. nmpak sangat dia KECEWA.

Ibu (mak saudara) dia cakap, lain kali tak payah la beli kat babu. "Nanti ibu report polis tangkap babu. Babu tipu adik ni". Mana taknya, lepas dapat tahu isi kotak tu, dia terus diam membisu. Mama dia mulanya nak bebel tapi tak jadi sebab mcm kesian la plak! ekekeke... Sekarang kalau babu datang, pandang pun tak mau dah! Hahaha... 

Ini la dia si Iyman Ghazy yang macam kerenah!

** Tapi ada jugak 2-3 ari lepas beli roti.. lepaskan hajat jmpa babu! hiks...




NOTA:
Kekadang sekali sekala elok juga jadi macam ni.. Pengajaran untuk dia. Biar dia ingat sampai dia besar bahawa apa yang dilihat menarik diluar, tak semestinya cantik didalam! Hehe.. Apa-apa pun, mama sayang awak! <3>


19 September 2013

Siapa Peduli?!

Assalamualaikum...

Hari ni hari luahan. Bolehkan?! Ekekeke...

Dulu masa kita senang (berduit).. sakit sikit ada orang ambil tahu.
Kita dalam amarah, ada orang tolong relief kan..
Kita tertekan, ada orang tolong redakan..
Kita kecewa, ada orang tolong pulihkan..

Sekarang, masa kita tak berapa nak senang (tak berapa ada duit)..
Sakit ke, stress ke, tertekan ke, kecewa ke.. TIADA SIAPA PEDULI!

Haih, itu la dunia. Susah nak jumpa yang sejati!




NOTA:
Abaikan emosi saya hari ni! Harap kamu semua bahagia ya! hehe..

18 September 2013

Lemau badan

Assalamualaikum Semua!

Kemana cuti 3 hari ni kengkawan? Saya ada kat rumah jer.. takde plan jalan memana pun! Lagipulak, badan lemau2 jerk skang ni.. huhu.. nk buat entry baru pun agak MALAS ni.. huhu... Nanti dah sihat, saya jejalan blog kamu, kamu dan kamu semua ok! Huhu..



NOTA:
Kekadang bila badan rasa lemah macam ni, rasa nak tidur jerk lah.. hhuhu.. ayuuhhhh!!!! Kuatkan semangat!!! Ekekeke...


13 September 2013

Segmen Simple & Mudah [Yumida]

Assalamualaikum semua!


Hari ni saya nak join pulak segmen Segmen Simple & Mudah dari bloh YUMIDA.. Memang senang je pun.. Just follow the step! hehe...


SYARAT PENYERTAAN:
1. Blogger yang tinggal di Malaysia - Dah tentu la..
2. Follow blog Yumida - DONE
3. Add to circle Google+ Yumida Huda (klo xde..xpe..boleh join) - DONE
4. Like fanpage Yumida - DONE
5. Klik:  - DONE
6. Klik iklan Nuffnang sekitar blog - DONE
7. Buat entri bertajuk: Segmen Simple & Mudah - DONE
Buat entri [ dapat 2 undian ]
Tak buat entry [ dapat 1 undian ]
8. Letak banner dan backlinkkan di entry ini - DONE





9. Hantar url blog @ url entry penyertaan ke entry ini sahaja - DONE
10. Tamat: 21 September 2013



NOTA:
Haaaa.. senang jer kan? Hadiah-hadiah pun menarik. Cuma nak buat entry, x tau tajuk apa la plak.. Cuma kat sini saya nak cerita, saya seronok jelajah bloh YUMIDA.. Dia pulak rajin jenguk blog kita.. tak sombong orangnya.. Jom la kengkawan reramai join sambil isi tabung nuffnang di blog kengkawan lain! Hehe..